A saverózióról

article-image

Azok a savak, amelyeket a mindennapi táplálkozásaink során a magas savtartalmú ételek fogyasztásával - gyümölcsök, gyümölcslevek, bor, üdítőitalok - bekerülnek szervezetünkbe, saveróziót okozhatnak.

A fogzománc a fogainkat kívülről borító, fehér színű, ásványi anyagokban gazdag védőréteg.

A folyamat során a savak felpuhítják a fogzománcot, ezáltal gyengítve a fog védőrétegét, így a fogfelszín sérülékenyebbé válik a dörzsölő és koptató hatásokkal szemben.

Napjainkban a saverózió komoly problémává vált a magas savtartalmú ételek-italok fogyasztása miatt.

article-image
(kép forrás : blueskvmd.com)

Magas savtartalmú ételek, italok:
grapefruit, citrom, friss narancslé, gyümölcssaláta, gyümölcstea, vörösbor, ecetes salátaöntet...stb.

Tudta, hogy a cola ugyanolyan pH-jú, mint az ecet?

A saverózió jelei:

  • fogak elszíneződése, sárgulása: mivel a zománc elvékonyodik egyre láthatóbbá válik a dentin színe, ami sötétebb, sárgább színű a zománcnál
  • fogérzékenység
  • repedések a fogak felszínén
  • kopás jelei: a fogzománc elvékonyodása következtében a frontfogak éli része áttetszővé válik.

A saverózió vissza nem fordítható, azonban megelőzhető!

Amennyiben kiváncsi rá hogyan, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!

ITT KÉRHET IDŐPONTOT Dr Olvasztó Pálma rendelésére