Letört a fogam! Mit tegyek?

article image

Letört a foga? Ne aggódjon, van rá megoldás!

A fogak koronájának letöréséhez több tényező vezethet. Gyakori probléma, hogy a fogszuvasodás olyan mértékben meggyengíti a fogszövetet, hogy az a rágóerő hatására egy „rossz harapással” letörik. Ezentúl kifejezetten törékenyek a korábban gyökérkezelésen átesett fogak, hisz mivel ezek a fogak elvesztették vitalitásukat, sokkal rigidebbé, rugalmatlanabbá és törékenyebbé válnak.

Töréshez vezethetnek balesetek, ütések- utóbbiak akár a fogak végleges elveszítését eredményezhetik.

A letört fogak kezelésére több lehetőség van:

  • Amennyiben rendelkezésünkre áll elegendő mennyiségű maradék foganyag, akkor töméssel (elülső fogaknál élpótlással), inlay-vel , héjkerámiával, esetleg koronával az ilyen sérülést szenvedett fogak általában elláthatók.
    Azokban az esetekben, ha a fog sérülése során megnyílik a fogbél, gyökérkezelésre is szükség van. Ezután gyakran gyökércsapot (általában üvegszálas ill. cirkónium csapot) helyezünk a gyökércsatornákba, annak érdekében, hogy a csökkent flexibilitású gyökérkezelt fog koronai részének stabilitását növeljük.
  • Vannak esetek, amikor a törésvonal az ínyszél alá ér. Ilyenkor kiegészítő sebészi beavatkozásra van szükség, ú.n. korona hosszabbító műtétre.
  • Azokban az esetekben, amikor a törésvonal mélyen a csontszél alá terjed, vagy a gyökér vertikális irányban törik ketté, a fog eltávolítására van szükség. Ekkor érdemes fogászati implantátummal pótolni az elveszített fogat.
(kép forrás : lifecaredental.com.au)

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!