Fogtömés után: érzékeny, kiesett, fáj?

article-image

Fogtömés után sokaknál előfordul, hogy a fogak hidegre, melegre, esetleg ráharapásra érzékenyek.

Az érzékenység több okból eredhet. Az injekció helye is érzékeny lehet a töméskészítést követő napokban, ez teljesen természetes, és 1-2 napon belül megszűnik.

  • Ezen túl az érzékenységet az okozhatja, hogy az esztétikus tömőanyagok kötése során végbemenő polimerizációs folyamatokban enyhe zsugorodás tapasztalható. Amint a fogba helyezett tömőanyag rétegek zsugorodnak, az enyhe feszülést eredményezhet. Ez a zsugorodás speciális tömőanyagok, valamint tömési technikák alkalmazásával minimalizálható, így a panaszok is csökkenthetőek.
  • A ráharapási érzékenység leggyakoribb oka (amennyiben az a tömés elkészülte után jelentkezik), hogy a fogtömés magas. Ez nagyon egyszerűen korrigálható, a korrekciót követően a panasz megszűnik.
article-image

Na de mit tegyünk akkor, ha kiesett a fogtömésünk?

A fogtömés kiesése esetén érdemes minél hamarabb felkeresni fogorvosunkat. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a fogtömésünket azért „hagytuk el”, mert az alatta lévő fogszövet elszuvasodott.

Amennyiben nincs szuvasság, legyen szó akár amalgám tömésről, akár esztétikus tömésről vagy betétről, akkor is minél hamarabb helyre kell állítani a fogat, hiszen a megmaradt éles szélek letörhetnek rágáskor, így előfordulhat, hogy egy egyszerű tömés már nem nyújt megfelelő megoldást.

Írta: Dr. Olvasztó Pálma

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!

ITT KÉRHET IDŐPONTOT Dr Olvasztó Pálma rendelésére