Teendők foghúzás után

article-image

Foghúzást követően keletkezik egy véralvadék, mely a gyógyulást elősegíti, elzárva a sebet, és megakadályozva, hogy a baktériumok a csontfelszínre, illetve a sebbe telepedjenek.

  • NAGYON FONTOS, hogy a húzás helyét ne szívogassa, ne öblögesse (se szájöblögetővel, se kamillateával,se alkohollal) mert amennyiben ez a véralvadék elmozdul, utóvérzés léphet fel, valamint nő a felülfertőződés veszélye.
  • VÉRZÉS – Amennyiben vérzést tapasztal, harapjon rá egy steril gézlapra, ez 20-25 percen belül elállítja a vérzést. Amennyiben nem, keresse fel fogorvosát!
  • ÉTKEZÉS – Amíg az érzéstelenítés hatása tart, ne egyen! Folyadékot fogyaszthat. 2-3 napig kerülje a tejet, tejtermékek, valamint a forró, fűszeres ételek fogyasztását.
  • DUZZANAT – a foghúzást követő duzzanat nem törvényszerű, de előfordulhat. Ennek megelőzésére alkalmazzon hideg vizes/jeges borogatást pár percig az arcán. Ezt a foghúzást követő 24 órában többször ismételje. Nagyon fontos a megerőltető fizikai munka, hajolgatás kerülése. Lehetőség szerint ágynyugalom, párnával feltámasztott fejjel.
  • FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS – az esetek többségében nincs szükség fájdalomcsillapításra, ha erős fájdalmat érez, keresse fel fogorvosát, annak megállapítása miatt, hogy nem felülfertőződés okozza e a fájdalmat.
  • FOGMOSÁS – a foghúzás napján se hagyja ki a fogmosást, nagyon fontos a szájüreg tisztán tartása. Használjon puha sörtéjű fogkefét, ezáltal a seb környékét is óvatos mozdulatokkal megtisztíthatja, anélkül, hogy megsértené azt. A második naptól óvatosan fertőtlenítővel ecsetelheti a sebet illetve szájfertőtlenítővel öblíthet.
  • DOHÁNYZÁS, ALKOHOLFOGYASZTÁS – érdemes 1-2 napig lemondani ezekről a káros szenvedélyekről, mert a dohányzás lassítja a sebgyógyulási folyamatot, valamint elősegíti a seb fertőződését.
  • KONTROLL – ha a húzás helyét összevarrták, 5-7 napon belül menjen vissza varratszedésre, ha az orvos máshogy nem utasítja.

Ha kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!

ITT KÉRHET IDŐPONTOT Dr Olvasztó Pálma rendelésére