Dohányzás és/vagy Fogak!?

article image

A dohányzás az egész szervezetünkre káros hatással van. Legtöbbet a szív-és érrendszerre, valamint a tüdőre gyakorolt hatásáról hallhatunk.

Kevesen ismerik a szájüregre és a fogakra gyakorolt hatását, ami azért is érdekes, hiszen a legelső állomás, ahol szervezetünk érintkezik a dohányfüsttel, az a szájüreg.

A legnagyobb koncentrátumban a szájüreg nyálkahártyájával érintkezik a dohányfüst, ezért jelentős mértékben károsítja azt. A dohányzás közben beszívott füst számos irritatív, mérgező anyagot tartalmaz, mely gyulladásba hoz minden szövetet, mellyel érintkezik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dohányos emberek körében nagyobb százalékban fordul elő ínygyulladás , mint azoknál, akik nem dohányoznak. Ez a dohányzás okozta érszűkület létrejöttével magyarázható. Az érszűkület következtében csökken a szövetek vérellátása, ezáltal oxigén- és tápanyagellátásuk is nagymértékben romlik. A szájnyálkahártya, és a fogíny érzékenyebbé válik, a baktériumokkal szemben kevésbé lesz ellenálló. Súlyos esetben olyan nagyfokú károsodás keletkezhet a fogágyban, hogy a fogágy leépül, a fogak mozgathatóvá válnak, és a páciens elveszítheti fogait.

A dohányosoknál a fokozott fogkőlerakódás mellett jellegzetes elváltozás a fogak barnás elszíneződése , mely amellett, hogy esztétikai hátrányt jelent, igen kellemetlen szájszag ot eredményezhet. Ezt az elszíneződést egy ultrahangos fogkő eltávolítással egyidejűleg végzett homokfúvós polírozással rövid idő alatt el lehet távolítani. A kezelésről részletesen itt olvashat.

Fogkő eltávolítás és homokfúvós polírozás - Előtte és utána

A dohányzás a fogágybetegségek legfőbb kockázati tényezője. Még a jó szájhigiéniával rendelkező dohányosoknál is magas szájnyálkahártya betegségek, az ínygyulladás kialakulásának kockázata. Az ínygyulladás kialakulását, ill. súlyosságát mindenképp javíthatja a dohányzás elhagyása, az azonban kiemelendő, hogy az ínygyulladás és fogágybetegség megszüntetésére és gyógyítására professzionális fogorvosi beavatkozásra (fogkő eltávolítás, ínykezelés..stb) van szükség.
Írta: Dr. Olvasztó Pálma

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!

ITT KÉRHET IDŐPONTOT Dr Olvasztó Pálma rendelésére