Bölcsességfog: menjen vagy maradjon?

article image

A bölcsességfogak előtörésének ideje egyénenként változó. Kinövésük ideje 16-30 éves kor közé tehető, azonban ez nem törvényszerű. Előfordulhat, hogy később, vagy akár egyáltalán nem törnek elő.

A bölcsességfog sokszor az állcsontban reked. A legtöbb panaszt ez okozhatja.

Vannak esetek, mikor egyáltalán nincs az állcsontban bölcsességfog, amit csírahiánynak nevezünk. A csírahiány érinthet egy vagy több bölcsességfogat.

Sokan a csírahiányt, illetve a bölcsességfogak helyhiányát azzal magyarázzák, hogy az evolúció során, ahogy a táplálkozási szokásaink, illetve a bevitt táplálék minősége változott, már nincs szükség olyan mértékű rágóerőre, mint az ősembernek volt, így mondhatni „szükségtelenné” vált a bölcsességfog.

Ahhoz, hogy egy bölcsességfog problémát okozzon, nem kell szuvasnak, tömöttnek, vagy töröttnek lennie. A legtöbb esetben a problémát az okozza, hogy nincs elegendő hely a számukra, ezért a többi fog torlódását, szuvasodását, feszítését, a környező szövetek gyulladását eredményezhetik.

A részben áttört bölcsességfog körül a fog és az íny között tasak alakulhat ki, melyben gyulladást előidéző baktériumok telepedhetnek meg. Ez rendkívül erős fájdalommal, duzzanattal, kellemetlen szájszaggal járhat, melyet olykor gennyképződés kísér, kezeletlenül akár szájzárhoz is vezethet.

article image
(kép forrás : thehealthsite.com)

Eltávolításukra ezért legtöbbször a környező szövetek, fogak megóvása érdekében van szükség.

A bölcsességfog eltávolítása mellet érdemes dönteni:

  • ha az előbb említett panaszok valamelyike többször ismétlődik
  • ha a fog horizontális elhelyezkedéséből adódóan, nekidől az előtte álló hetes fognak, ezáltal „összenyomja” az egész fogsort
  • fogszabályozó kezelés előtt, ha a torlódást a bölcsességfog idézte elő
  • ha nincs elegendő hely az állcsontokban az előtöréshez (panoráma röntgen készítésével megállapítható)
  • ha körülötte az íny gyulladt, vörös, fájdalmas, esetleg gennyképződés tapasztalható
  • ha pozíciójából adódóan irritálja az arc nyálkahártyáját
  • ha tasakképződés tapasztalható

Ezek a panaszok nem feltétlenül járnak együtt a bölcsességfog eltávolításával.

Bizonyos esetekben a panaszok megszüntetésével a bölcsességfogak megmenthetők, és hosszútávon teljes értékű fogként használhatóak. Ehhez azonban, a panaszok megjelenésekor érdemes rögtön fogorvoshoz fordulni!

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!