A saverózióról

2014. 10. 14.   dátum Kategória: FOGTÖMÉS

FórumDental szolgáltatások

Azok a savak, amelyeket a mindennapi táplálkozásaink során a magas savtartalmú ételek fogyasztásával - gyümölcsök, gyümölcslevek, bor, üdítőitalok - bekerülnek szervezetünkbe, saveróziót okozhatnak.

A fogzománc a fogainkat kívülről borító, fehér színű, ásványi anyagokban gazdag védőréteg.

A folyamat során a savak felpuhítják a fogzománcot, ezáltal gyengítve a fog védőrétegét, így a fogfelszín sérülékenyebbé válik a dörzsölő és koptató hatásokkal szemben.

Napjainkban a saverózió komoly problémává vált a magas savtartalmú ételek-italok fogyasztása miatt.


Magas savtartalmú ételek
(kép forrás : blueskvmd.com)


Magas savtartalmú ételek, italok:
  • grapefruit, citrom, friss narancslé, gyümölcssaláta, gyümölcstea, vörösbor, ecetes salátaöntet...stb.
  • Tudta, hogy a cola ugyanolyan pH-jú, mint az ecet?
A saverózió jelei:
  • fogak elszíneződése, sárgulása: mivel a zománc elvékonyodik egyre láthatóbbá válik a dentin színe, ami sötétebb, sárgább színű a zománcnál
  • fogérzékenység
  • repedések a fogak felszínén
  • kopás jelei: a fogzománc elvékonyodása következtében a frontfogak éli része áttetszővé válik.
A saverózió vissza nem fordítható, azonban megelőzhető!

Amennyiben kiváncsi rá hogyan, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!

ITT KÉRHET IDŐPONTOT Dr Olvasztó Pálma rendelésére