Fog- és szájbetegségek kezelésének támogatása homeopátiával

2014.10.30.   dátum Kategória: Általános fogászati kezelés

FórumDental szolgáltatások

A homeopátiás orvoslás a természetes gyógymódok kedvelői körében napról napra egyre népszerűbb, így a fogászati kezelések során is egyre inkább előtérbe kerül.

A fogorvos különleges helyzetben van a homeopátia alkalmazása során, mert maguk a fogászati kezelések (pl. töméskészítés, fogpótlás) nem, vagy csak részben (pl. ínygyulladás) válthatók ki, helyettesíthetők homeopátiás gyógyszerek használatával.

Másrészt viszont a beavatkozások, és a szervezet kitűnően támogathatók homeopátiás módszerekkel.

A szükséges fogászati kezeléseket MINDIG EL KELL VÉGEZNI és fontos, hogy az orvosi beavatkozás MELLETT és NE a fogászati kezelés HELYETT alkalmazzunk homeopátiás szereket.Egészséges, boldog család
(kép forrás : zsigaattila.hu)


Hogyan hatnak a homeopátiás szerek?

A homeopátia ingerterápia. A rendkívül kis mennyiségben bevitt hatóanyag a szer vezet védekező rendszerét mozgósítja. A homeopátia személyre szabott gyógymód, a tünetek és a páciens egészét kezeli. Megfelelő alkalmazás mellett a homeopátia mellékhatás-mentes, minden korosztálynak ajánlható szelíd gyógymód.


Félelem, szorongás a fogászati kezeléstől:

Szorongás a fogászattól
(kép forrás : skinoverhaul.com)


 • Gelsemium: gyengeség, reszketés, hasmenés, a páciens úgy érzi „kimegy a lábából az erő”.
 • Argentum nitricum: az előbbivel ellentétben nagyon izgatott páciens, fel-alá futkos félelmében, sokat beszél „szaladnia kell a hasmenés miatt”.
 • Aconitum: ha a félelem inkább pánikroham formájában jelentkezik, a páciensnek szinte halálfélelme van nagyfokú nyugtalansággal.


Bölcsességfog körüli problémák:

Fontos tanács, hogy foghúzást, bölcsességfog eltávolítást követően is szabad, sőt muszáj fogat mosni (aznap az öblögetést kell csak kerülni), hogy a foghúzás helye ne fertőződjön el. Ha ez mégis bekövetkezik, az igen nagy fájdalommal, szájzárral jár, ilyenkor a fogorvos sebtisztítást végez és a következő gyógyszerek segíthetnek:

Fogfájás
(kép forrás : www.internethavadis.com)


 • Arnica: minden szájsebészeti beavatkozás esetén hasznos fájdalomcsillapító, vérzéscsillapító.
 • Belladonna: ha a fő tünet lüktető fájdalom, helyi duzzanat és vörösség, esetleg láz. Ez a szer javasolt először, ha a bölcsességfog előtörési nehézsége miatt alakul ki helyi gyulladás a fenti tünetekkel.
 • Symphytum officinale: elsősorban alsó bölcsességfog húzást követően a húzás helyének csontosodását segíti elő.


Fogzás - Csecsemőknél, kisgyermekeknél

Fogzás
(kép forrás : www.santabanta.com)


 • Chamomilla: akkor van rá szükség, ha az egyébként nyugodt gyerek „elviselhetetlenül” kezd viselkedni (dühös, csapkod, kiabál), csak az anyja karjában hordozva nyugszik meg. Rosszul alszik, gyakran azon az oldalon, ahol jön a foga, kipirosodik az arca. Nehezen, lassan tör át a gyermek foga. Gyakran kíséri zöldes hasmenés.
 • Rheum: erős, savanyú szagú hasmenéssel járó fogzás (az egész gyerek, pl. az izzadtsága is savanyú szagú).

 • Mercurius solubilis: nagyon erős nyálfolyás, szájbűz, duzzadt nyelv, a fogak nyoma látszik a nyelv felszínén, gyulladt íny. Gyakori kísérő tünet a hasmenés.
 • Aethusa: hányás (elsősorban a tejtől), görcsös fájdalmak, nyugtalanság, erőtlenség jellemzi.


Fogfájás, erős neuralgiás fájdalmak

 • Aconitum: nagyon erős, intenzív, nagyon hevesen, viharosan kezdődő, hidegre rosszabbodó fájdalom, vagy gyakran a hideg szél, áthűlés idézi elő. Erős ijedtség, sokkhatás is előidézheti, vagy kísérheti a tüneteket.
 • Arnica: mély tömés utáni fogfájás.
 • Arsenicum album: égő, szúró fájdalom, mely forró, meleg italokra (pl. a szájában szopogatva), borogatásra, nyugalomban javul. Éjszaka, éjfél körül, vagy hideghatásra keletkezik, illetve rosszabbodik.
 • Coffea: neuralgiás fogfájdalom. Nagyon nehezen tűri a fájdalmat („elviselhetetlen”) és minden egyéb érzékszervi ingert. A szájban tartott jeges víz, jégkocka szopogatása segít, a meleg, forró étel-ital erős érzelmi behatás ront az állapotán.
 • Hypericum: heves, nyilalló fájdalom foghúzás után, betört gyökerű fog vagy arcideg neuralgiája, nagyon mély tömés, csiszolás során fellépő panaszok esetén. Injekció okozta érzőideg panaszok (zsibbadás, fájdalom), szájsebészeti beavatkozások utáni szájzár megoldásában kiváló.
 • Causticum: Hideg szél okozta, vagy érzelmi alapon létrejövő arcidegfájdalom, esetleg bénulásos tünetekkel, rángásokkal, látászavarral.


A homeopátiás szerek szedésének szabályai

Homeopátiás gyógyszer
(kép forrás : www.santabanta.com)


A gyógyszerek többnyire golyócskák, vagy tabletták formájában kerülnek forgalomba. Nyelv alá téve kell elszopogatni őket, a száj nyálkahártyájáról szívódik fel a hatóanyag, ezért a szer bevétele előtti és utáni fél órában enni, inni, fogat mosni, dohányozni nem tanácsos. A mentol, kámfor és egyéb aromás anyagok, illóolajok használatát (külsőleg is) kerülni kell, mert ezek ellensúlyozhatják a gyógyszerek hatását. Csecsemőknek a gyógyszerek kevés vízben feloldva kortyonként itatva, vagy műanyag kanállal adagolva is beadhatók. Egy adag 5 golyócska, illetve egy tabletta.
A szereket távol kell tartani elektromos sugárzó eszközöktől (mobiltelefon, mikro, rádió, stb.) és szobahőmérsékleten, száraz helyen ajánlott tárolni.


A cikkhez felhasznált forrás: Fog-és Szájbetegségek támogatása homeopátiával- SpringMed Kiadó

ITT KÉRHET IDŐPONTOT Dr Olvasztó Pálma rendelésére